Lázcsillapítókról ( II. rész )

Lázcsillapítókról ( II. rész )
2015-01-27

 Lázcsillapítókról ( II. rész )

Lázcsillapítók szedése esetén a következőkre kell figyelni felnőttek esetén:

-          Paracetamol tartalmú lázcsillapítók egyszeri megengedett dózisa 500mg, aminek bevételét 4 óránként lehet megismételni és a napi 4000mg nem szabad túllépni.

-          Ibuprofén hatóanyagú gyógyszer szedése esetén az egyetlen tablettában lévő hatóanyag 400-600mg és a napi 1800mg-ot nem ajánlott túllépni.

-          Acetil-szalicilsav 350-600mg a szokásos adag, a megengedett maximális napi dózis 4000mg lehet.

Azonban ezekről a lázcsillapítókról tudni kell:

-          Csecsemők és kisgyermekek részére speciális paracetamol és ibuprofén tartalmú gyógyszerkészítmények állnak rendelkezésre, 16 éves kor alatt acetil-szalicilsav tartalmú készítmények adása nem javasolt.

-          Kismamák esetében lázcsillapításkor az elsőként választandó szer a paracetamol, de csak szigorúan kezelőorvossal egyeztetve. Az ibuprofén és az acetil-szalicilsav adása nem javasolt.

-          Időskorban az acetil-szalicilsav és az ibuprofén hatóanyag  gyomor és bélrendszeri vérzések kockázatát felerősítheti ezért 65éven felülieknek paracetamol tartalmú gyógyszer adása javasolt.

Jellegzetes mellékhatások:

-          Gyomorirritáció jelenhet meg gyakori mellékhatásként az ibuprofén és az acetil-szalicilsav hatóanyagú gyógyszerektől. Azok akinek már reflux betegsége van, illetve gyomorsav túltermelési problémával küzdenek azoknak paracetamol tartalmú készítmények szedése javasolt.

-          Vesekárosodás léphet fel nagy dózisú acetil-szalicilsav szedése esetén vesebetegség esetén.

-          Májbetegség esetén pedig a paracetamol tartalmú készítményeket kell kerülni.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

A helyes étkezésen kívül még van néhány fontos dolog, ami nagyban hozzájárul a koncentráció növekedéséhez. Mozogjunk, pihenjünk, aludjunk, de mindent a megfelelő mértékben! És vessük be a titkos memória segítő módszereket is!

Részletek

Tombol a vizsgaidőszak az egyetemeken, főiskolákon és érettségizők is nagyon készülnek az előttük álló szóbeli érettségiekre. Hogyan lehet ezt a megterhelő időszakot szellemileg, lelkileg és nem utolsó sorban fizikailag átvészelni?

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.