Korpásodás

Korpásodás
2014-07-01

Korpásodás

A korpa vagyis a hajas fejbőr legfelső hámrétegeinek hámlása kellemetlen jelenség. Két féle korpásodás létezik. Az egyik a száraz korpa amely lisztszerű, fehér és lepereg a hajszálakról, ebben az esetben a haj száraz, könnyen törik és fénytelen, nehezen kezelhető. A másik féle pedig a zsíros korpa nagy és puha lemezei a fejbőrre tapadnak amelyek nehezen lehet eltávolítani.

A korpa kialakulása mögött a bőr természetes megújulási folyamata áll. Okai mind a kétfélének ugyan az lehet. A korpásodásra hajlamosabb embereknél idegi feszültség, stressz hatás, esetleg klíma változás, akár genetikai hajlam is okozhatja. Viszont sajnos valamilyen betegség  tünetei is lehet. További oka lehet még, hogy a fejbőr vérellátottsága gyenge, vagy valamilyen gyulladásos folyamat tüneteként ugyancsak felléphet például szeborrea ( a fejbőr faggyúmirigyeinek túlműködése), ekcéma, gombás fertőzés vagy pikkelysömör következményeként is.

Mit tehetünk ellene?

Súlyosabb esetekben érdemes orvoshoz fordulni, hogy a korpa kialakulásának oka bőrbetegség vagy sem. Ha pedig nem kívánunk orvoshoz fordulni vagy tudjuk a kiváltó okot akkor ma már számos készítmény kapható a gyógyszertárakban amely megoldást jelenthet számunkra. Ezekben a készítményekben speciális hatóanyagok találhatóak melyek segítenek a korpát megszüntetni. Száraz korpásodás esetén fontos, hogy két hajmosás között legalább három nap teljen el, mert így áll helyre a bőr természetes védelme. Zsíros korpásodás esetén hatásos a szalicilsav és a kén együttes használata. Sajnos a korpát nem minden esetben lehet végleges megszüntetni, mint például genetikai hajlam miatt.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

A helyes étkezésen kívül még van néhány fontos dolog, ami nagyban hozzájárul a koncentráció növekedéséhez. Mozogjunk, pihenjünk, aludjunk, de mindent a megfelelő mértékben! És vessük be a titkos memória segítő módszereket is!

Részletek

Tombol a vizsgaidőszak az egyetemeken, főiskolákon és érettségizők is nagyon készülnek az előttük álló szóbeli érettségiekre. Hogyan lehet ezt a megterhelő időszakot szellemileg, lelkileg és nem utolsó sorban fizikailag átvészelni?

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.