Klímaberendezések okozta betegségek

Klímaberendezések okozta betegségek
2014-08-12

Klímaberendezések okozta betegségek

A nyár és a hőség beköszöntével aki megteheti az autójában, otthon vagy a munkahelyén  kihasználja a klímaberendezés hűsítő hatását. Az tény, hogy forró nyári napokon egy hűtött helységben jobban tudunk koncentrálni, hatékonyabb munkát végezni vagy akár otthon pihentetőbb az alvás. Mindezek „áldásos” hatása mellett, sajnos komoly egészségügyi problémákat is okozhat ha nincs megfelelően kitisztítva vagy épp nem megfelelően használjuk klímaberendezéseinket. A nem megfelelő használata az egész szervezetünkre hatással lehet, főként elsősorban a  légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre.  A tünetek megjelenése attól függ, hogy ki mennyire érzékeny a hideg-meleg környezeti változásra.

Az első gyakoribb betegség amit okozhat az a klímareuma. Ennek kiváltója a hirtelen lehűtött illetve a nagyon lehűtött helyiség.  Ez általában nyak, váll környékén jelentkező izomkötöttségekben, izomfájdalmakban nyilvánul meg illetve egyéb mozgásszervi panaszokban. Nem érdemes nagy melegben hirtelen lehűteni a szervezetet.

A második gyakoribb megbetegedés a légúti megbetegedések. Létrejöhetnek légzési panaszok, légszomj, a torok, orr nyálkahártyájának szárazsága. Jelentkezhetnek megfázásos tünetek orrfolyás, köhögés, akár kialakulhat torokgyulladás, gégegyulladás, homloküreg gyulladás  és tüdőgyulladás is.

A nem megfelelően karbantartott klímák remek táptalajként szolgálnak a baktériumoknak. Igen gyakori, hogy a klíma miatt alakul ki valakinél allergiás megbetegedés. Gyakori a gombás megbetegedések is  főként a kannapenész amely tüdő aspergillosist okoz. Ennek tünete torokfájdalom, gyengeség amely elsőként ártalmatlanak tűnik, de sajnos nem az.

Tanácsok klímaberendezés használatához. A készülékeket csak 6-8 fokkal állítsuk alacsonyabbra a kinti hőmérsékletnél. Megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk még a klímaszezon megkezdése előtt.  A hideg levegőt nem közvetlenül a testre irányítsuk.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

A helyes étkezésen kívül még van néhány fontos dolog, ami nagyban hozzájárul a koncentráció növekedéséhez. Mozogjunk, pihenjünk, aludjunk, de mindent a megfelelő mértékben! És vessük be a titkos memória segítő módszereket is!

Részletek

Tombol a vizsgaidőszak az egyetemeken, főiskolákon és érettségizők is nagyon készülnek az előttük álló szóbeli érettségiekre. Hogyan lehet ezt a megterhelő időszakot szellemileg, lelkileg és nem utolsó sorban fizikailag átvészelni?

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.