Amit a kullancsról tudni kell

Amit a kullancsról tudni kell
2014-04-29

Amit a kullancsról tudni kell

A kellemes tavaszi és nyári valamint őszi idő kedvez a kullancsok számára. A kullancs apró méretű és pókszabású, amely az emlősök vérét szívja. Amilyen apróak sokszor olyan veszélyesek is lehetnek és terjeszthetnek súlyos betegségeket mint például az agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. A kullancsok táplálkozási idejük alatt, amely 2 – 15 nap akár eredeti méretük 120 szorosát is képesek elérni.

Ezek az élősködők mindenhol előfordulhatnak és 2 irányból is tudnak támadni lentről és fentről is. Azok a kullancsok amelyek szemmel nem rendelkeznek azok a fákon, bokrokon várnak és a lábukon lévő speciális szervvel a Haller-szervvel érzékelik a potenciális áldozat közeledését. A szemmel rendelkezőek azok a fűszálakon várnak és onnan kapaszkodnak fel az áldozatra.

A kullancsok testünkön a fénytől mentes helyeket kedvelik. A csípése nem fájdalmas ezért nem lehet szinte észre venni. Először érzéstelenítő anyagot jutatnak a bőrre, majd stabilan megkapaszkodnak és elkezdik befúrni magukat addig míg egy kis erecskét nem találnak. Az első pár órában még nyiroknedvekkel táplálkoznak és csak ezután kezdi meg a vérszívást.

Fontos, hogy védekezzünk a kullancsok ellen. Ha szabadba megyünk figyeljünk az öltözködésünkre, amennyire lehetőségünk van takarjuk a bőrünket és kullancsriasztóval fújjuk be illetve kenjük be magunkat naponta akár többször is. Mindig legyen nálunk kullancseltávolító csipesz vagy kanál és akár többször is vizsgáljuk át magunkat, családtagjainkat illetve házi kedvencünket!

Ha már megtörtént baj és kullancsot észlelünk fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk így kisebb esélyt adunk esteleges fertőzés bejutásának. Ezt bárki elvégezheti nem szükséges hozzá orvos.  A kiszedése történhet kullancs kiszedő kanállal és  csipesszel is. A kullancsot fogjuk meg a csipesszel és enyhe folyamatos húzással távolítsuk el, ha véletlen a feje benne marad az pár nap alatt kilökődik. A fertőző forrás nem a fej hanem a gyomor amely olyan nyálmirigyet tartalmaz amelyben kórokozók találhatóak. Célszerű a kiszedés helyét mindig lefertőtleníteni és figyelni. Amennyiben a bőrön valamilyen elváltozást észlelhető a kullancs eltávolítása után pár nappal orvoshoz kell fordulni! Ma már nagyon sokféle módja van a kullancs elleni védekezésnek pl. védőoltás, spray, krém.


Vissza
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

A helyes étkezésen kívül még van néhány fontos dolog, ami nagyban hozzájárul a koncentráció növekedéséhez. Mozogjunk, pihenjünk, aludjunk, de mindent a megfelelő mértékben! És vessük be a titkos memória segítő módszereket is!

Részletek

Tombol a vizsgaidőszak az egyetemeken, főiskolákon és érettségizők is nagyon készülnek az előttük álló szóbeli érettségiekre. Hogyan lehet ezt a megterhelő időszakot szellemileg, lelkileg és nem utolsó sorban fizikailag átvészelni?

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.