A gyógyszerkölcsönhatásokról

A gyógyszerkölcsönhatásokról
2014-10-09

 A gyógyszerkölcsönhatásokról

Azok akik egynél több gyógyszert szednek sajnos előfordul, hogy  interakcióra vagyis kölcsönhatásra kell számítani. Gyógyszerkölcsönhatás alatt azt értjük, amikor egy gyógyszer hatása módosul egy másik gyógyszer miatt, amit ugyanabban az időben vettünkbe.  Ez azonban nem mindig jelent rosszat vannak olyan esetek amikor szándékos, hogy kölcsönhatás jöjjön létre és ezzel a kezelést elősegítse.  Ilyen eset például a vérnyomás csökkentésnél mikor az orvos nem csak egy gyógyszert ír fel hanem többet, amelyek  kölcsönhatásba lépnek egymással így a vérnyomás hatékonyan és mellékhatás nélkül csökken.

Vannak olyan esetek is amikor nem kívánt kölcsön hatások jönnek létre . Két ellentétes hatású gyógyszer kölcsönhatásba léphet fel és ezzel  egymás hatását csökkenthetik. Például  fogamzásgátló és antibiotikum együttes szedése hatáscsökkenéshez vezethet ilyenkor szükség van kiegészítő fogamzásgátló módszer  használatára. Vagy nem- szteroid gyulladásgátlók és fájdalom-és lázcsillapítók együttes szedése során is interakció léphet fel, amely gyomorvérzést és gyomorfekélyt eredményezhet. Továbbá vízhajtó és hashajtó együttes alkalmazása során a só és vízháztartás felborulását eredményezi.  Az allergia ellenes szerek antibiotikummal, savcsökkentőkkel együtt szedve hatásnövekedéshez vezetnek.

A gyógyszerek szedése során azt is megkell említeni, hogy akár táplálékkal is interakcióba léphet. Mivel a gyógyszer és a táplálék  a gyomor és bélrendszeren keresztül jut be a szervezetbe és együttes bekerülésük során megváltoztathatja a gyógyszer hatását. Az sem elhanyagolható, hogy a megadott gyógyszert étkezés előtt vagy után szedjük be, mert a felszívódást befolyásolja. 

Tehát ha több gyógyszert vásárolunk és szedünk akkor kellőképpen informálódjunk, hogy a lehetséges kölcsönhatásokat elkerüljük!


Vissza
Akciós termékek
NOTTEVIT-BEUTY-SLEEP-ETREND-KIEGESZITO-Kapszula-30X
NOTTEVIT BEUTY SLEEP ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ Kapszula, 30X

A szépség a jó alvással kezdődik! Új, nők számára kifejlesztett, kettős hatású alvást segítő készítmény: 3féle alvást segítő gyógynövény és 8 értékes éjszakai bőrápoló összetevő különleges kombinációja 1 kapszulában.
Kiszerelés: 30X

3 829 Ft 4 509 Ft Részletek
PROSPAN-Kohoges-elleni-szirup-100ML
PROSPAN Köhögés elleni szirup, 100ML

A cukormentes Prospan szirup a borostyánlevél erejével elősegíti a letapadt nyák felszakadását és kiürülését, csökkenti a köhögés gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő és hörgőtágító hatása hozzájárul, hogy újra szabadon lélegezzen. Már 2 éves kortól adható.
Kiszerelés: 100 ML

1 999 Ft 2 499 Ft Részletek
ASPIRIN-COMPLEX-500-mg--30-mg-granulatum-belsoleges-szuszpenziohoz-20X
ASPIRIN COMPLEX 500 mg / 30 mg granulátum belsőleges szuszpenzióhoz, 20X

Vízben oldódó granulátum, ami kombinált megoldást nyújt megfázás és influenzaszerű megbetegedések esetén lázra, fájdalomra és orrdugulásra.
Kiszerelés: 20X

2 829 Ft 3 250 Ft Részletek
További aciós termékek
Íratkozz fel hírlevelünkre hogy elsőnek értesülj az akciókról.
Egészség tippek

A helyes étkezésen kívül még van néhány fontos dolog, ami nagyban hozzájárul a koncentráció növekedéséhez. Mozogjunk, pihenjünk, aludjunk, de mindent a megfelelő mértékben! És vessük be a titkos memória segítő módszereket is!

Részletek

Tombol a vizsgaidőszak az egyetemeken, főiskolákon és érettségizők is nagyon készülnek az előttük álló szóbeli érettségiekre. Hogyan lehet ezt a megterhelő időszakot szellemileg, lelkileg és nem utolsó sorban fizikailag átvészelni?

Részletek

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.